Categories

chevron_left Tornar

Tinc vertigen, i ara què?

gen. 11, 2024 · 
Cos

Segur que en algun moment de la teva vida algú del teu entorn o tu mateix/a has tingut un episodi de vertigen.

Aquella sensació que et dona voltes tota l’habitació o que estàs al llit i sembla que estiguis a un vaixell…aquella sensació no s’oblida fàcilment.

També poden haver-hi altres símptomes com nàusees, vòmits, inestabilitat, sensació de flotabilitat, etc.

Normalment, la gent s’espanta tant que, el primer que pensen és que els hi està passant alguna cosa greu. En aquest moment, el pacient va corrent a urgències, i allà, la major part dels cops, donen medicació i l’alta.

Però passat aquest primer moment sorgeixen les següents preguntes:

Ara què he de fer? Què és el que ha passat aquí? Quan em marxarà? Em tornarà a passar?

Per poder entendre que és el que passa, hem de saber que és el vertigen.

El vertigen, patologia, és la il·lusió de desplaçament del pacient o de la seva escena visual.

Quin pot ser l’origen del vertigen?

Pot ser d’origen central, és a dir, directament del sistema nerviós central (cervell). En aquest cas acostumen a anar acompanyats d’altres símptomes, com disfàgia (dificultat per empassar), disàrtria (dificultat per produir sons i/o paraules), mals de cap, etc.

O pot venir d’origen perifèric, del sistema vestibular. Aquí trobem diferents tipus:

  • Vertigen deficitaris: neuritis vestibular, laberintitis, Sd de Ménière,..
  • Vertigen visual (visual dizziness): PPPD, motion sickness, ..
  • Vertigen posicional: VPPB (vertigen posicional paroxístic benigne)

Les patologies vertiginoses més comunes

Són el VPPB i la neuritis vestibular.

Un Vertigen posicional VPPB pot desencadenar-se per diferents motius (accidents de trànsit o cops forts al cap, estrès, falta de vitamina D, dèficit de sintetització del calci, etc) i és causat per l’alliberació d’unes pedretes anomenades otòlits en els canals semicirculars del sistema vestibular.

Aquestes pedretes envien informació distorsionada quan el pacient fa alguns moviments amb el cap, com per exemple estirar-se al llit, mirar amunt o acotar-se. I poden tornar al seu lloc de manera espontània, dissoldre’s o quedar-se en el canal afectat, fent així que el pacient tingui sensació de vertigen cada cop que fa moviments amb el cap. Així i tot, el pacient pot arribar a fer relativament vida normal en la majoria de casos.

Per altra banda, la Neuritis vestibular, també molt comú, es caracteritza per una infecció d’origen víric o bacterià d’algun nervi del sistema vestibular. En aquest cas, l’inici dels símptomes és sobtat i bastant inhabilitant durant 2-3 dies, on el pacient està molt millor al llit que no pas en acció.

Com es pot tractar el vertigen?

El VPPB es soluciona de manera mecànica, ja que el seu origen és totalment mecànic. Per tant, existeixen maniobres diagnòstiques per saber quin tipus de VPPB i maniobres resolutòries per tal de solucionar-los.

En el cas de la Neuritis vestibular, es recomana l’ús de corticoides i de rehabilitació vestibular per tal de tenir una recuperació total.

A cal Fregues tenim Fisioteràpia vestibular i una Mestra Fregaire especialista en vertigen, la Clàudia Solis, que és oli en un llum i pot ajudar-te a tractar el vertigen.

I ara, després de tot això penses: “i el vertigen d’origen cervical?”

Doncs, sorpresa, aquest tipus de vertigen no existeix! És normal que després d’un atac de vertigen puguem tenir dolor a la zona de les cervicals però és una conseqüència, no l’origen!

Clàudia Solis, Fisioterapeuta, nº col·legiada 15.429

Altres entrades