Categories

chevron_left Tornar

Els 3 graus d’un esquinç, tots poden tractar-se des del primer moment!

abr. 04, 2024 · 
Cos

Alguna vegada has patit un esquinç i t’has preguntat què significa això de “graus”? Tranquil/a, no estàs sol/a! Els esquinços són aquests molestos acompanyants que a vegades venen de visita quan menys els esperem, sobretot quan ens estem divertint massa en les nostres activitats físiques favorites.

Parlem una mica sobre els famosos “graus” dels esquinços. Graus? Sí, així com ho sents, els esquinços tenen el seu propi sistema de classificació:

Esquinç de primer grau: L’ensopegada

Aquest és l’esquinç més suau de tots, és com quan ensopegues al carrer, et torces el turmell i t’aixeques ràpidament, només un petit esglai. Aquí, els lligaments s’estiren una miqueta, pot sortir o no hematoma però no hi ha inestabilitat.

La recuperació sol durar de 2 a 4 setmanes.*

Esquinç de Segon Grau: L’Ensurt

Ara les coses s’estan posant serioses! Aquest esquinç és com quan caus de la bicicleta i dius “Uy, això ha fet mal!”.

Aquí, els lligaments pateixen una mica més i pot produir-se un trencament parcial dels lligaments. En aquests esquinços sol haver-hi inflamació, hematoma i inestabilitat en caminar.

La recuperació sol durar de 6 a 8 setmanes.*

Esquinç de Tercer Grau: La Caiguda Èpica

El rei dels esquinços! És com quan caus patinant i sents que el món es deté per un segon. Aquí, els lligaments poden estar completament estripats, el dolor és fort, es produeix un gran hematoma i sents molta inestabilitat quan recolzes.

La recuperació sol durar de 4 a 6 mesos.*


Com veus, els esquinços són com els convidats no desitjats en la festa de les teves activitats diàries. El més important és que et treguis del cap aquesta idea que “un esquinç es cura amb immobilització”. Error! Un esquinç es pot tractar des del dia 1.

Afrontar la recuperació d’un esquinç de forma pro activa, posant-te en mans d’un fisioterapeuta: evitarà adherències en els teixits, afavorirà la mobilitat, millorarà l’adaptació d’aquest teixit a futur, reduirà el temps de la lesió i la probabilitat de recaiguda.

En funció del “grau” d’afectació, el fisioterapeuta (el teu heroi), podrà utilitzar diferents recursos:

  • Teràpia manual i manipulacions
  • Radiofreqüència (INDIBA)
  • Embenatges
  • Exercici terapèutic

A cal Fregues, tenim fisioterapeutes i maquinària que són oli en llum per als teus esquinços.

*El temps de recuperació són aproximats i dependrà de cada cas i persona

Marc Veneros, fisioterapeuta col·legiat num. 14.750

Altres entrades