Categories

chevron_left Tornar

El ioga, una activitat molt completa que als fisios ens encanta

nov. 09, 2023 · 
Cos

Als fisioterapeutes ens encanta el ioga perquè practicar-lo de manera conscient brinda una experiència introspectiva que reforça el coneixement d’un mateix a molts nivells: corporal, mental i espiritual.

Si ho practiques de forma aïllada i puntual et proporcionarà una sensació de benestar immediata, però si ho integres com a hàbit llavors els beneficis es multipliquen exponencialment.

El ioga, principalment, el que fa és activar el nervi vague, que és el connecta els nervis amb el cervell, i li dona el missatge que tot està en calma. El ioga activa el sistema nerviós parasimpàtic, que dit de manera simple, és el que ens permet entrar en un estat de relaxació.

Practicar ioga ens ajudarà a:

 • Millorar la flexibilitat i força de l’aparell locomotor.
 • Aprendre a baixar les revolucions, disminuir l’estrès i equilibrar les nostres emocions.
 • Millorar la propiocepció, alineació corporal, coordinació i concentració.
 • Millorar la nostra condició respiratòria, sentint i entenent la importància de la nostra respiració.
 • Agafar el son i dormir millor.
 • Reduir la pressió arterial i freqüència cardíaca.
 • Regular el sistema hormonal i visceral.

Hi ha diversos tipus de ioga que s’han desenvolupat al llarg dels anys, cadascun amb enfocaments i tècniques específiques. Aquí t’expliquem diferents tipus de ioga, només has de trobar el que millor encaixi amb tu:

 • Hatha Ioga: s’enfoca en les postures físiques i la respiració. És un tipus de ioga tranquil però exigent, adequat per a principiants, ja que se centra en la construcció de força i flexibilitat a través de postures (asanas) i tècniques de respiració (pranayama).

 • Ashtanga Ioga: enèrgic i mogut, el físic domina al mental. Ashtanga ioga segueix una seqüència específica de postures i s’enfoca en la respiració rítmica (ujjayi) i en el control del flux d’energia a través del cos.

 • Bikram Ioga: estil occidental, consta d’una sèrie fixa de 26 postures i dos exercicis de respiració en un entorn climatitzat a 42è. L’alta temperatura s’utilitza per a ajudar els practicants a suar i alliberar toxines, mentre es treballa en la flexibilitat i força.

 • Vinyasa Ioga: és dinàmic, es caracteritza per la sincronització del moviment amb la respiració. Els practicants es mouen fluidament d’una postura a una altra en harmonia amb la inhalació i exhalació.

 • Nidra Ioga: “Nidra” significa somni, és un ioga molt relaxat per a arribar al subconscient i connectar profundament amb un mateix.

 • Ioga Terapèutic: és el que fem a cal Fregues, un ioga que s’adapta a les necessitats individuals de les persones amb condicions mèdiques o limitacions físiques. S’utilitza com una teràpia complementària per a tractar diverses condicions físiques, mentals i emocionals. A diferència dels altres tipus de dissenyades per a persones en general, el ioga terapèutic s’enfoca en les necessitats específiques de cada individu, considerant les seves limitacions físiques, lesions o malalties.

Recorda que el ioga no sols és una activitat física, sinó també una pràctica espiritual i mental que pot ajudar-te a trobar equilibri i benestar en la teva vida.

Llarga vida al ioga!

Joan Fucho, Fisioterapeuta i Yogui num. col·legiat 11.058

Altres entrades