Categories

chevron_left Tornar

Per què no millora la meva “tendinitis”?

gen. 18, 2024 · 
Cos

Imagina que vas al metge perquè et fa mal sota del genoll, et mira, ho toca i et diu: tens una tendinitis. Tu penses, uff… això és greu? Què he de fer? Has de fer repòs i prendre antiinflamatoris, ja passarà – diu el metge. Jo com a fisioterapeuta penso, segur?


Les “tendinitis” o tendinopaties (com les anomenem avui en dia) fan referència al dolor i limitació de la funció relacionada amb el tendó. Probablement siguin de les lesions que costin més de tractar a causa del seu temps de recuperació, que sol ser llarg.

Tenim molts tipus de tendons, el rotulià al genoll, el tendó d’Aquil·les rere el turmell, els tendons del manegot dels rotadors (a l’espatlla)… segur que alguns et sonen!

Però… com sé que tinc una “tendinitis”/tendinopatia?

Hi ha certes característiques que ens poden fer pensar en aquest diagnòstic:

  • Increment de la càrrega de treball: ara faig 15 km més cada setmana quan surto a córrer/ a la feina m’han posat a una secció on moc pesos de forma repetitiva…
  • Dolor localitzat: sol ser un dolor “a punta de dit”, ben concret a la zona del tendó, prop de l’articulació.
  • S’escalfa: quan començo el partit de pàdel els primers cops em fa mal el colze, després s’escalfa i no em molesta tant.
  • Dolor interruptor (ON/OFF): quan hi ha càrrega fa mal, quan estic en repòs (normalment) no me’n fa.

I com puc tractar això?

És important que primer de tot hi hagi una valoració de fisioteràpia per part d’un especialista en el camp. El més important serà el treball en equip on el fisioterapeuta guiarà al pacient i col·laborin activament!

Hi ha 4 punts clau per al tractament:

  1. Entendre: saber què està passant i el perquè serà fonamental. Conèixer una mica com funciona el tendó i com es pot adaptar perquè faci menys mal.
  2. Maneig de la càrrega: és crucial detectar les activitats/tasques que provoquen dolor per tal de modificar-les de forma temporal.
  3. Monitoratge: controlar l’evolució dels símptomes i recollir les dosis d’exercici ens ajuda a entendre com es comporta la teva tendinopatia.
  4. Exercici: és la clau! El tendó s’adapta gràcies a la càrrega. Si no incloem treball actiu dins el tractament seria com fer una casa de maons sense ciment.

Llavors, què pot fer el fisioterapeuta per mi?

El treball conservador (fisioteràpia) serà l’opció més recomanada davant de la gran majoria de tendinopaties. Dins les sessions podem fer:

  • Prescripció d’exercici: la clau del tractament és una bona planificació del treball actiu, els “deures” que ens agrada dir.
  • Teràpia manual: podem incidir sobre les estructures que més es relacionin amb el tendó, els músculs. Podem fer mobilitzacions, massatges, estiraments…
  • Diatèrmia (INDIBA): útil per afavorir l’aportació sanguínia a la zona del tendó i musculatura de la vora.
  • Ones de Xoc: interessants per la reducció del dolor i estímul mecànic del tendó.
  • Ecografia: un bon complement per valorar l’estructura del tendó amb imatges.

Ara ja saps quins són els punts claus a l’hora de treballar una tendinopatia i com ho fem a Cal Fregues, de la mà del nostre Mestre especialista en tendons: el Marc Veneros.

Recorda:
• La peça fonamental de la recuperació perquè el tendó s’adapti és l’exercici.
• El treball en equip és indispensable. Tractar una tendinopatia no és només cosa del fisio.
Paciència. El tendó té un metabolisme lent, li costa adaptar-se, però ho acaba fent!

Marc Veneros, nº de col·legiat 14.751

Altres entrades